دایره مینا

منتخب آثار دکتر حمید رضا ابراهیم زاده

دایره مینا

منتخب آثار دکتر حمید رضا ابراهیم زاده

دایره مینا

منتخب مقالات. یادداشت ها و آثار پژوهشی، فرهنگی، اجتماعی دکتر حمیدرضا ابراهیم زاده

بایگانی

انسان وچالشهای سهم خواهانه ی او بر زمین

سه شنبه, ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۲، ۰۴:۰۰ ق.ظ

  انسان  و چالشهای سهم خواهانه ی او بر زمین

پس از تصویب نهایی حیات بر زمین و پیدایش گونه های گیاهی و جانوری در زمین و دریا و سکونت انسان بر زمین وتسلط او بر شکار و سکونت درغارها و رشد انسان در پایداری و مقابله با پدیده ها ی طبیعی، انسان توانست به انقلاب های پی در پی و هدفمندی دست بزند و این دگرگونی ها نشان از این داشت که انسان برای خود سهم بیشتری از زندگی و رفاه در زمین می طلبد. با  آغاز انقلاب کشاورزی  و در پی آن انقلاب شهرنشینی و سپس دگرگونی های صنعتی. الگوهای مصرفی انسان در خوراک و پوشاک و مسکن وامنیت شکل تازه تری به خود گرفته و  به رشد و پویش رسید.

در این کشاکش  انسان زمین را برای خود خلوتگاهی اختصاصی یافت و نیز بارها توان خود را برای یورش به فضا و تسلط بر سایر کرات آزمود.

سهم انسان برای زندگی در زمین به اندازه ای بود که سایر جانداران از جمله پرندگان و چهارپایان و حیوانات دیگر نیز برای حیات در زمین سهم داشتند. اما انسان با بیرون راندن وکشتن و اهلی کردن حیوانات  اجازه ی حیات را بر سایر جانداران محدود نموده و بلکه باعث انقراض بسیاری از گونه های جانوری و گیاهی گردید و چرخه ی زیستی مربوط به گردشکار زمین برای حفظ حیات و بقای زمین و زمینیان  را دچار اختلال و انقراض نمود.

انسانها علی رغم داشتن مسئولیت برای صیانت از حیات در زمین و دانستن موضوع نیاز مندی چرخه ی حیات در زمین دست به فساد گسترده برای قلع و قمع و انقراض سایر موجودات و منابع طبیعی زدند.

دراین کشاکش چالشهای زیست محیطی فراوانی  برای افزایش سهم  رفاهی انسان رخ داد و حتی انسان را به جنگ و نبرد علیه همنوعانش واداشت.

نمونه های بسیار خطرناک از فعالیت های انسان  که زمین را دچار خود ساخت :

موضوعاتی مانند: افزایش سموم دفع آفات نباتی وجانوری. افزایش مخاطرات و عوارض استفاده از محصولات ترا ریخته ، صید بی رویه ی آبزیان و پرندگان و حیوانات. دستبرد به دریا ها و جنگلها و رودخانه ها و جزایر و عرصه های منابع طبیعی و دگرگونی آن ، آزمایش های هسته ای و حوادث اتمی  نظیر فاجعه ی چرنوبیل و ماجرای هیروشیما . خطرهای ناشی از افزایش گازهای گلخانه ای. پارگی لایه ی ازون . جنگ های بزرگ و  پی در پی زمین را با چالشهای فراوانی برای ادامه حیات روبرو ساخته است.

با انقلاب صنعتی و رشد تکنولوژی و افزایش امکانات دریانوردی و صیادی در اقیانوسها ودریاها و رودخانه ها و دگرگونی ابزارها و امکانات تخریب کوه و رودخانه و جنگل ، تغییر و امحای  مصب رودخانه ها. تغییر و امحای چشمه ها و جنگلها بدست انسان  به تدریج شرائط اقلیمی زمین دچار نوسانات و ناپایداری های زیستی گردیده و حتی امکان حیات بر بسیاری از مناطق زمین که سابق بر آن امکان حیات در آن وجود داشته از انسان ها و سایر موجودات سلب گردیده است.

پسروی جنگلها و آبها، تغییر زیستگاهها و دگرگونی و بروز بسیاری از پدیده های طبیعی نشانگر چالش  حیاتی زمین و عصیانگری انسان درسهم خواهی های بی رویه اش بر زمین است.

بسیاری از دانشمندان بر این باورند که پدیده ی گرمایش زمین نیز به دست انسان ها رخ داده است.

فراوانی حوادث مرگبار طبیعی و غیر طبیعی و افزایش گونه های بیماری ها کشنده و صعب العلاج و تغییرات ژنتیکی  انسان و حیوانات و نباتات  ، امکان تغییرات اساسی در ژنتیک انسان و نقص های خطرناک انسان های جدید  یکی از مهمترین نشانه های فشار بر محیط زیست زمین است.

از سایر آثار تلخ و مرگبار  سهم خواهی های انسان از زمین ،تعدی و تجاوز و ازبین بردن حیات و چرخه ی زیستی آب ها و دریاها  با ابزارهایی همچون  امواج مضر رادارها و تشعشعات رادیو اکتیویته ی موجود در فاضلاب ها و پسماندهای صنعتی و وجود مقدار فراوانی از فلزات سنگین همچون سرب و جیوه در کرانه ی ساحلی اقیانوسها و دریاها و دریاچه ها است. که باعث آلودگی آب و انقراض بسیاری از گونه های گیاهی وجانوری  گردیده و همینطور اسباب تغییرات ساختار ژنتیکی در انسان و حیوانات  منطقه می گردد .

همچنین برداشت بی رویه از  سفره های زیر زمینی همچون آب ، باعث فرو نشست زمین و تغییر اقلیم و سایر عوارض زمین شناختی شده است.

 با استثمار وتصرف بی رویه از منابع دریا و ذخایر اقیانوسی و دستبرد به انرژی های تجدید نا پذیر باعث شده است تا شکل جدیدی از تناقضات زیستی بین انسان و زمین رقم بخورد که درآینده ی زمین تاثیرات بسیار نامطلوبی می گذارد.

انسان تا قبل از بلوغ و تکامل انسانیت آسیب های فراوانی به زیستگاه خود وارد ساخته که بااز بین رفتن بسیاری از سرمایه ها ، زمین در عصر بلوغ انسانیت ،تهی و فاقد غنا و استعداد حیاتی  خواهد بود و فساد و تباهی ناشی از بی توجهی و ستم پیشگی انسان  نسبت به زمین عواقب بسیار شومی را درپی خواهد داشت.

 ظَهَرَ الْفَسَادُ فِی الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا کَسَبَتْ أَیْدِی النَّاسِ لِیُذِیقَهُم بَعْضَ الَّذِی عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ یَرْجِعُونَ ﴿سوره روم: ٤١

انسان ها برای حفظ بقای خود نیازمند به صیانت از محیط زیست  و حفظ چرخه ی سالم محیط زیست و سلامتی سایر جانداران است.

ازاین رو دولت ها و سازمانهای بین المللی باید اقدامات آموزش همگانی و لازم و پیشگیرانه برای صیانت از سلامتی زمین را در دستور کارهای خود داشته باشند. و سهم بیشتر و پایداری را برای سایر موجودات در برخورداری از عرصه های منابع طبیعی در نظر بگیرند.

و دستگاههای قضایی کشورها نسبت به هتک صیانت از محیط زیست برخوردهای جدی تر و پیشگیرانه تری را اعمال نمایند و برای مصونیت محیط زیست و زمین از همه ی توان خود در بازدارندگی از دستبرد انسانها اعمال نمایند.

والی الله المصیر

حمیدرضا ابراهیم زاده

6 آبان 1398

تمامی حقوق مربوط به این اثر درانحصار مولف محفوظ می باشد

  • حمیدرضا ابراهیم زاده

نظرات (۲)

سلام ، واقعا مفید بود برام ،، اینجارو تو گوشیم سیو کردم بعدا بیام بیشتر زمان بزارم 

 

ممنون واقعا 

باسلام خدمت استاد ارجمند 
و با تشکر از نگاه ارزشمند و دغدغه آمیزتان به مسائل زیست محیطی
وقتی نگاه به تاریخ زمان و تقویم زمین شناسی 
می کنیم و چهار و شش دهم میلیارد سال یعنی سن زمین  را مرور می کنیم  می بینیم زمین از بدو تولد پنج انقراض زیستی را پشت سر گذاشته است 
به گفته دانشمندان
جز مورد بر خورد شهابسنگها و نابودی دایناسورها بقیه انقراضهابه خاطر تغییر ات آب و هوایی بوده
امروزه هم انسان با دخالت در روند طبیعی زمین رو در معرض انقراض زیستی  ششم قر ار داده که به گفته  دانشمندان به انقراض هولو سن معروف است و مسبب اون هم‌سلطه خواهی و خود خواهی  و افراط در سهم خواهی از طرف انسان بوده است
همچون زالو به جان زمین افتاده و شیره جانش را با  زیاده خواهی خود می گیرد
انسان موجود فراموشکاری هست
یادش رفته که زمین تنها در حال حاضر تنها سیاره قابل سکونت برای اوست
و خداوند از خانه های شما محل سکونت و آرامش بر ایتان ساخت
  سوره   نحل آیه۸۰
خد ا زمین را مایه آرامش و تسلای انسان قرار داد
اما او  نه تنها
زمین را از یاد برده است بلکه به  دنبال آرامشهای کاذبی ست که محصول و متولد تکنولوژی هستند
و تاوان این زیاده خواهی  ها و بد خواهی ها  را نسلهای آینده خواهند داد
کودکانشان و کودکان کودکانش
آنها دیگر شهاب سنگها راسبب نابودی زمین و انسان نخواهند دانست
گفته مشهوری هست که اشاره دارد به اینکه
ِباید فکر کنیم زمین میراث ما نیست و آن را از آیندگان قرض گرفتیم 
و اما رسالت ما این است
 باید امانتدار خوبی برای آیندگان باشیم
 
 
ن. ف. ع
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی